Nieuw Open direct op je digibord

Nieuws
mei 20, 2022

“Ik voelde me vaak een wandelend hoofd”

Wereld Meditatiedag

21 Mei 2022 is het Wereld Meditatiedag. Een moment dat ik graag met beide handen aanpak om te laten zien dat mediteren voor iedereen super toegankelijk is. Zelfs voor jou en zeker ook voor kinderen.

Ik snap volledig dat mediatie jou het gevoel kan geven dat het ingewikkeld is. Of moeilijk. Maar het tegenovergestelde is veel meer waar. Zelf had ik bijvoorbeeld jarenlang het verlangen om rust te ervaren. Mijn hoofd liep over van zinloze gedachten en gepieker. Ik voelde me vaak een wandelend hoofd. Ik had een grote behoefte om iets te doen tegen de spanning en de stress die ik veelvuldig voelde in mijn lichaam. Meditatie leek me veel te hoog gegrepen; zweverig en vooral moeilijk en ingewikkeld. Door een zetje van iemand in mijn omgeving ben ik het uiteindelijk simpelweg gaan doen. 

“Er valt helemaal niets te kunnen”
Johan over mediteren

Meteen realiseerde ik me dat er helemaal niets te kunnen valt. Of te lukken. De meeste meditatieoefeningen zijn echt simpel en toegankelijk. Je kunt zitten of liggen, of zelfs lopend mediteren; er is voor iedereen iets. Bovendien is het positieve effect meteen voelbaar. Dit is hoe ik rust heb gebracht in mijn onrust in hoofd en lichaam én een voorname reden waarom ik yogaleraar ben geworden. Zodat ik anderen kan begeleiden en ze zo wellicht hetzelfde kunnen ervaren.

Hoe makkelijk mediteren is, zie ik ook bij klassen vol kinderen die Super Chill oefeningen doen. Ze hebben zoveel plezier, ervaren nieuwe dingen en soms ook gekke als ze bijvoorbeeld even met hun aandacht bij hun billen moeten zijn tijdens een bodyscan. Uiteindelijk zie ik dat zulke laagdrempelige meditaties kinderen zóveel geven dat ze daar hun hele leven profijt van hebben. 

“Het is zo belangrijk dat kinderen leren dat ze, als zichzelf, goed zijn” 
Johan over mediteren en kinderen

En als voormalig docent in het basisonderwijs weet ik dat dit enorm belangrijk is; dat kinderen leren dat ze, als zichzelf, goed zijn. Dat er een plek is in hen die rust brengt en dat daar altijd een weg naartoe is, makkelijk als je die eenmaal kent. Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over wat je later wilt doen en je voor te bereiden op een plek in de samenleving. Maar het is minstens zo belangrijk om contact te ervaren met je aangeboren intrinsieke wijsheid, intuïtie en creativiteit. Wat dat betreft is de balans in het onderwijs soms een beetje zoek. We leren kinderen van alles en nog wat, maar luisteren zelden naar hun wijsheid. 

Meditatie, mindfulness en yoga oefeningen zijn daartoe natuurlijk geweldige instrumenten en kunnen makkelijk worden vertaald naar de belevingswereld van verschillende groepen. En dat doet Super Chill fantastisch! Ik ben super trots dat ik met onze School en ons programma voor basisschooldocenten heb kunnen bijdragen aan de basis van de stichting.

Kortom; mediteren is voor iedereen. Van jong tot oud. Je hoeft niets te kunnen, je hoeft geen yogi te zijn of speciale kleding te hebben. Het is een simpele training voor je brein én het kan overal, op elk moment. Je hebt alleen je koppie nodig. Als je het nog steeds lastig vindt om te beginnen; probeer eens een leuke meditatie uit de (gratis) app van Super Chill, een van de makkelijkste manieren om te beginnen! Wie weet komen we elkaar daar snel tegen, luister maar goed. 😉

Namaste,
Johan

Download de app gratis