Nieuw Open direct op je digibord

Events
juni 10, 2022

“Op naar een Super Chille Musical!”

Lieve Groep 8,

Een optreden, of je leerlingen nu een hoofdrol of een ondersteunende rol hebben, is altijd spannend. Ze staan voor een groot publiek, mensen die ze lief vinden zitten in de zaal. Ouders, oma’s en opa’s; ze komen allemaal naar hen kijken. Hun laatste optreden op een school waar ze zeker acht jaar lang elke dag te vinden waren. Hoe houden ze hun hoofd koel op het moment suprême? Hoe leren ze, en – belangrijker nog – hoe onthouden ze hun tekst goed? Wat kunnen ze doen als ze dat even vergeten? Whaaa! Geen paniek! Wij helpen jou en je klas.


Speciaal voor alle docenten die samen met hun groep 8 oefenen voor een schitterend afscheid met een swingende musical heeft ons team een top-afspeellijst samengesteld. Met iedere oefening ondersteun jij je leerlingen of breng je hen iets bij, waardoor de musical straks een daverend succes wordt. Je vindt deze oefeningen in een fijne volgorde in de app onder Afspeellijsten. Voel je natuurlijk vrij om te mixen en matchen naar de behoeftes van je klas of het moment! Hier vind je hoe je ze kunt inzetten. 

Tekst leren – Adem als een Bij

Je kunt je brein stimuleren om als het ware ruimte te maken voor nieuwe dingen, zoals je tekst voor een musicallied of een scène! Door trillingen aan te brengen met ademen (letterlijk een bij nadoen) – trillen overtollige gedachten en overbodige informatie zo je hoofd uit. Daardoor ontstaat er ruimte en focus om lekker snel je tekst te leren én het goed op te slaan. Je wint er dus ook tijd mee om dit even vier minuten te doen voordat je gaat beginnen. Let maar op, je hoeft je tekst straks minder vaak te oefenen! 

Fysiek voorbereiden – Vlucht van de Adelaar

Dansen en zingen tegelijk – het is echt niet makkelijk. Je hebt uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, focus en balans nodig. Veel oefenen helpt, natuurlijk! En deze oefening zorgt ervoor dat je een perfecte balans en focus hebt. Als je vijf minuutjes samen met je groep kan blijven staan en je focus kunt houden, gaat het dansen, zingen en acteren tegelijk straks een stuk makkelijker! Een perfecte voorbereiding voor een leuke repetitie. 

Succes visualiseren & zelfvertrouwen opbouwen – Jouw Superdag

Straks is het zover, jullie gaan optreden met de musical. Lekker zingen, dansen en acteren voor een groot publiek. Maar hoe zorg je nou dat je straks met zelfvertrouwen op de planken staat? Daar helpt deze techniek bij. Door te visualiseren hoe een succesvolle musical er voor jou uitziet, is vijftig procent van het werk al gedaan. Je weet precies wat je moet doen, je ziet dat je alle dansjes, liedjes en tekst perfect uitvoert. Je ziet je ouders in het publiek en dat ze trots op je zijn. En jij bent trots op jezelf, omdat je vol zelfvertrouwen op het podium staat. De musical verloopt perfect, jij en je klasgenootjes stelen de show. Het is een superdag met een superuitvoering. En omdat je het allemaal al beleeft in je hoofd, is het straks een makkie om het net zo uit te voeren. Zeker als je dit samen met je klas visualiseert.

Goede sfeer – Bewegend Bos

De musical is natuurlijk ook samenwerken! Samen een mooi optreden verzorgen om afscheid te nemen van je school. En dat is niet altijd makkelijk. Als een goede sfeer even ver te zoeken is, bouw je binnen vijf minuten samen weer een band op met deze oefening. Een andere belevingswereld, balans vinden, samenwerken en lachen – jij en je groep zijn zo weer in een goed humeur en klaar om samen verder te repeteren. 

Bewust zijn van wat er in je omgaat – Van Kop tot Teen – Level 3

Om fijn te kunnen optreden is het goed om te weten wat er in je omgaat. Hoe zit je erbij vandaag? Wat voel en denk je? Waar is je aandacht? Als je dat weet, kan je je ook sneller concentreren op wat nu nodig is om te schitteren op het toneel. Deze oefening helpt je daarbij. Je gaat op reis door je lichaam, ontdekt wat er allemaal speelt en waar je energie zit. Zo kun je het fijn inzetten als je straks op moet. Kortom: lekker ontspannen, zodat je je zo optimaal kunt inspannen.

Super Tip: deze oefening is ook heel fijn om even stil te staan bij wat je voelt nu je afscheid gaat nemen van je klas. Dit is jullie laatste optreden samen, waar voel je dat in je lichaam? Is het vrolijk en fijn, kijk je uit naar een nieuw begin? Of is het een beetje verdrietig en voel je al dat je je klasgenootjes gaat missen? Wat het ook is, sta er even bij stil, want het is niet niks om afscheid te nemen van deze vertrouwde, leuke en veilige omgeving. Een moment om je te herinneren en dit mee te nemen naar een nieuwe, mooie toekomst.

No Stress – Schud het uit

Vind je het spannend om op te treden of om zo het podium op te moeten? ‘Onthoud ik m’n tekst wel?’ ‘Oh hemel, iedereen kijkt naar me!’ Er zijn eindeloos veel onderdelen van een optreden die stress met zich meebrengen. Een beetje stress is helemaal geen probleem, dat zorgt er juist voor dat je energie krijgt om lekker op te treden. Maar te veel stress, dat is niet lekker. Dan ga je stotteren of krijg je een black-out. Liever niet, toch? Met deze oefening schud je letterlijk alle stress uit je lichaam. Het is wetenschappelijk bewezen dat schudden stressverlagend werkt – net zoals dieren doen als ze stress hebben gehad. Schud het allemaal lekker uit, en je kunt weer verder. 

Concentratie bevorderen – Stilte tussen twee Gedachten

Zit je midden in een repetitie en is je focus verdwenen? Of is de concentratie sowieso al ver te zoeken? Doe deze fijne oefening, want die zorgt voor focus, rust en concentratie. Heel fijn als je met een grote groep bezig bent om een mooie musical neer te zetten. Ook fijn voor de lange termijn, want je leert meteen hoe je die focus kunt vasthouden. Zelfs als je straks ‘voor het echie’ moet! 

Extra zuurstof nodig? – Lion King

Praten, zingen en dansen – en dat allemaal tegelijk. Het is niet niks en het vergt bovendien een goede conditie en energie. Deze ademhalingsoefening is grappig én geeft je energie en extra zuurstof. Superfijn voor een groep die de planken op gaat om te zingen, dansen en acteren. Plezier gegarandeerd, want alles op het podium wordt zo een stukje makkelijker!

Beetje Faalangst? – Pieker je Chill

Vind je het spannend om straks op het podium te staan? Ben je bang dat je het toch niet kan? Dat je je tekst gaat vergeten? Dat je valt, midden in een dans? Er kan zoveel misgaan. No worries – dit gaat je helpen. Je mag nog twee minuten piekeren, denken dat niets lukt, dat je je tekst gaat vergeten en alles doemdenken over je optreden in de musical. Juist door goed te piekeren met z’n allen, kan je het laten gaan. Daarna ontstaat er weer ruimte om je te herinneren waar je allemaal goed in bent, waar je rustig van wordt en hoe zeker je bent van wat je allemaal weet en hoe goed je je tekst kent.

Super Tip: je kunt deze oefening mooi combineren met “Jouw Superdag”. Na het bewust piekeren werkt visualiseren fantastisch, omdat de piekergedachten al uit je hoofd zijn. 

Moment Supreme – Super Star Warm Up

Doe deze met je klasgenootjes, vlak voordat de musical begint. Zo meteen is het zover. De einduitvoering gaat beginnen. De generale ging fantastisch en nu is hét moment daar, je grote optreden! Op het podium staan voelt als vlinders in je buik, of als druk op je borst, of als… Voor iedereen voelt het anders, maar voor iedereen is het megaspannend. Hartstikke normaal. Zelfs supersterren hebben dat. Zenuwen de baas blijven, op jezelf vertrouwen en weten hoe je wilt dat het je in de spotlights zal vergaan… dat werkt! Deze oefening is dé beste warming-up waarmee je jezelf klaarstoomt voor jouw glansrol in de musical.

Wat mij rest is jullie HEEL VEEL PLEZIER, een schitterende musical en een prachtig afscheid toewensen. Toi-toi-toi!

Muriël

Download de app gratis