In de pers: Trouw

Nieuwe app wil jongeren een ‘fris en rustig koppie’ geven
Zondag was op het tennistoernooi van Rosmalen de kick-off van ‘Super Chill’, een app waarmee kinderen beter leren omgaan met hun emoties. En dat is hard nodig, vinden de initiatiefnemers.

Door: Sander Collewijn 9 juni 2024
Bij de start van het tennistoernooi in Rosmalen geven jongeren zich over aan een meditatiemoment.Beeld Roban van Aken Bij de start van het tennistoernooi in Rosmalen geven jongeren zich over aan een meditatiemoment.Beeld Roban van Aken

Het is een boeiend en opmerkelijk gezicht, zondag in de grote tent op de centrale Plaza van het Libéma Open in Rosmalen, het professionele grastoernooi voor tennissers. Meer dan honderd kinderen en hun ouders worden door een vertegenwoordiger van stichting Super Chill aangespoord om ‘mindful’ te worden. “En nu allemaal diep inademen. Ja, en nu allemaal uitademen. Adem in en reik omhoog! Oké, nu gaan we met onze handen in de lucht!” Iedereen doet mee, zelfs de meest nuchtere Hollander geeft zich in Rosmalen over aan het meditatiemoment.

Het is een van de oefeningen die in Super Chill staat, een app die is ontworpen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, en voor hun ouders. De app vraagt bij het openen om de gemoedstoestand van het kind of de ouder en komt op basis van het gevoel van het kind met verschillende oefeningen om te ontspannen, veelal gebaseerd op yoga en mindfulness. Tennisbond KNLTB start binnenkort met een pilot met deze app bij vijf verschillende tennisscholen. Stichting Superchill is in ieder geval duidelijk over hun ambities. Op de boarding in Rosmalen staat: ‘Superchill: voor een fris en rustig koppie’.

Wachtlijst van tien maanden

Dat rustige koppie blijkt hard nodig. “1 op de 7 kinderen heeft last van mentale problemen. Dat wás 1 op de 27. Er is een toename. De jeugdhulp slibt dicht en de wachtlijst is opgelopen tot zo’n tien maanden”, vertelt hoogleraar Levi van Dam van de Universiteit van Amsterdam, die hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien is en in die hoedanigheid sinds een jaar betrokken is bij Super Chill.

Van Dam wil met Super Chill de eigen veerkracht van het kind vergroten, zodat kinderen zichzelf beter leren ‘reguleren’ en zodat opvoeders hen helpen ‘inzicht in zichzelf te krijgen’, zodat kinderen ook minder snel professionele hulp nodig hebben. De app helpt je ‘inchecken bij jezelf’, zegt Van Dam. “Alles gaat om emotieregulatie. Het herkennen, benoemen en bespreken van emoties. Dus herken: ik heb een knoop in mijn maag, papa. Of: ik heb vlinders, papa! Dat voelen in je lijf, dat voor jezelf benoemen en bespreekbaar maken met elkaar.”

Lees verder via Trouw