Een gezonde balans in schermgebruik

We leven in een wereld waarin digitale apparaten een grote rol spelen in ons dagelijks leven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen online zijn en tijd doorbrengen met elkaar. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit een uitdaging. In dit artikel geven we handige tips om samen een gezonde relatie met technologie te ontwikkelen.

Goede balans in schermgebruik

Let op je eigen schermgedrag
Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen, ook als het gaat om het gebruik van smartphones en tablets. Door bewust om te gaan met je eigen schermgebruik en tijd te maken voor schermloze activiteiten, geef je een sterk signaal af.

Stel duidelijke regels in
Een duidelijk beleid rond schermgebruik helpt om grenzen te stellen. Denk aan een limiet op schermtijd, plaatsen in huis waar schermen taboe zijn (zoals de eettafel) en regelmatige pauzes van digitale apparaten. Belangrijk is om deze regels samen met je kinderen te bespreken en afspraken te maken.

Wees actief betrokken
Praten over online ervaringen en samen leuke dingen doen op internet kan de digitale wereld voor kinderen een stuk veiliger maken. Het helpt ook om hen weerbaar te maken tegen minder leuke kanten van het online zijn, zoals cyberpesten. Door samen spelletjes te spelen of websites te verkennen, leer je elkaar beter begrijpen.

Samen sta je sterk
Door als gezin open te praten over hoe jullie technologie gebruiken en wat voor invloed dit heeft, kunnen jullie samen werken aan een balans die voor iedereen werkt. Het is goed om regelmatig te bespreken wat goed gaat en wat beter kan.

 

Conclusie

Een gezonde omgang met schermen is belangrijk voor iedereen in het gezin. Door bewuste keuzes te maken, samen regels op te stellen en actief met elkaar in gesprek te blijven, kun je de voordelen van technologie benutten zonder de connectie met elkaar te verliezen.

Bronnen: nu.nl, Tilburg University, Bureau Jeugd en Media, Trimbos-instituut, Radboud Universiteit Nijmegen.

Download
de gratis app

Ontdek de wereld van Super Chill! Zo begin je gelijk aan een avontuur vol frisse en rustgevende oefeningen speciaal voor kinderen. Hoe sneller je de app download, hoe sneller je aan de slag kunt (en dit bedoelen we zo stressloos mogelijk natuurlijk).